Składniki
*2,5 szklanki mąki tortowej
*1 szklanka cukru
*4 jajka
*1 szklanka oleju słonecznikowego (dałam ¾ szklanki)
*skórka otarta z 2 cytryn (dałam skórkę z 1 cytryny)
*sok z 1 cytryny
*½ szklanki mleka
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
*60 dag jagód (u mnie pół na pół z wydrylowanymi wiśniami)
*2 łyżki mąki
*ew. cukier puder do posypania
Wykonanie:
Blaszkę wysmarować i wysypać bułką tartą.Oddzielić żółtka do jednej (większej), a białka do drugiej miski.  Z białek ubić pianę, na końcu wsypując  połowę cukru.  Żółtka z resztą cukru ubić w drugiej misce, następnie dodać sok z cytryny i cienkim strumieniem wlewać olej, ciągle ubijając. Dolać mleko, na to przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać (można mikserem na wolnych obrotach). Dodać otartą skórkę z cytryn oraz pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem.Owoce umyć, odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.  Posypać je 2 łyżkami mąki aby nie opadały na dno (jak bakalie do keksa).Do ciasta przełożyć omączone jagody, łyżką zamieszać ostrożnie i wylać całość do przygotowanej formy.Piekarnik nagrzać do 180

C, wstawić ciasto na 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy wyjąć z pieca na kratkę.  Jeszcze ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.źródło:

1 komentarz:

Kochają Mnie